Skip to main content
Trenger du å skrive livshistorien din i en jobbsøknad?

Trenger du å skrive livshistorien din i en jobbsøknad?

Det er mange som lager en tilnærmet “norsk stil” rundt dette, og hva de har jobbet med de siste årene. Dette mener jeg er unødvendig, ja jeg tør våge påstanden om at det er feil.
 
Hvorfor?
 
Den oversikten ligger i CV`en som følger søknaden. Det er unødvendig å liste opp alt fra CV`en en gang til i søknaden.
 
Etter min mening, og ganske mange med meg, skal en søknad være enkel, lettlest, kort og omhandle 3 avsnitt med 3 viktige områder:
 
1. Kandidatens motivasjon for den aktuelle jobben
2. Fag- og erfaringskompetanse som gjør at man er kvalifisert for jobben
3. Personlige egenskaper, - hvem er det som søker denne stillingen
 
Når en bedrift kommer til den beslutningen at de trenger å ansette flere mennesker, bør det være etter nøye vurderinger om behov og hva slags kompetanse de er på leting etter. 
 
Det kan være nye satsningsområder, stigende etterspørsel eller å erstatte en som slutter.
 
1. Kandidatens motivasjon for den aktuelle jobben
 
Ved å ramse opp alt man har jobbet med de siste årene, er man opptatt av seg SELV og hva JEG kan. Det vil en erfaren rekrutterer få klare føringer på når vedkommende leser CV`en. 
 
Det JEG som rekrutterer er opptatt av er: Hvorfor søker du denne stillingen? Hva er motivasjonen din for akkurat DENNE jobben? Er du topp motivert, er det utrolig hva du kan få til. Riktig motivasjon kan som alle vet nesten “velte fjell”. (Jesus var så motivert at han greide å gå på vannet…..) 
 
Det er din motivasjonen for denne bestemte stillingen som må fremkomme i første del av søknaden.
 
pexels andrea piacquadio 3760538
 
Bruk ikke samme søknad til flere stillinger 
 
Dessverre er det slik at mange lager 1 søknad, som så brukes til alle de stillingene den enkelte søker. Jeg opplever ganske ofte at kandidater glemmer å bytte ut stillingstittelen i deler av teksten, ergo
søker de på en helt annen jobb enn den de faktisk søker hos oss. 
 
Når vi får eksakt samme søknad til flere stillinger, ser vi fort at tiden man bruker og motivasjonen man har er for dårlig. Tiden for å skrive 1 god og generell søknad, og bruke den til alle søknader man sender, - er over. Innholdet må spesialtilpasses til hver stilling.     
    
 
2. Fag- og erfaringskompetanse som gjør at du er kvalifisert for jobben
 
En bedrift som trenger å ansette mennesker har mangler innenfor et eller flere kompetanseområder. Det er kompetanse bedriften trenger. I søknaden er det derfor viktig å belyse den kompetansen som du som søker besitter, som nettopp tetter dette kompetansegapet hos bedriften.
 
DU må derfor være spesifikk og fortelle hvilken kompetanse og erfaring som du har, som bedriften etterspør, og som gjør at du er interessant for bedriften. Også dette gjør at søknaden må spesialtilpasses hver stilling du søker.
 
3. Personlige egenskaper, - hvem er det som søker denne stillingen
 
Den siste delen av søknaden skal fortelle; Hvem er det som søker? Her bruker du noen linjer på å fortelle hvem du er. Finn det unike ved deg, hva er det som gjør deg spesiell? Fortell noe spennende om deg og dine interesser som gjør at rekruttereren eller bedriften vil bli bedre kjent med akkurat deg.
 
Mange (les de fleste) faller for fristelsen å være glad i å “gå tur i skog og mark” samt være sammen med venner og familie. Skogen hadde vært stappfull, dersom alle som skriver det, hadde vært der. Hvem er ikke sammen med venner og familie? Det er bare noe folk tror de må skrive, fordi det passer så fint. Finn det unike og mest spennende ved deg som person og fortell. Det gjør at bedriften og den som rekrutterer har lyst til å bli bedre kjent med deg. 
 
Lykke til med neste søknad, - og et godt skritt nærmere et intervju.
 
Nordmarka
 
Slik ville Nordmarka sett ut hvis alle som skriver i søknaden “liker å gå tur i skog og mark” virkelig hadde snakket sant….
 

Av: Trond A. Fischer, Bedriftsrådgiver i Vizer, og opptatt av å skape god rekrutteringsbro.