Skip to main content
Hvorfor ønsker ikke alle arbeidsgivere å være transparente når de rekrutterer?

Hvorfor ønsker ikke alle arbeidsgivere å være transparente når de rekrutterer?

Rekruttering handler om å knytte bånd. Og den beste måten å gjøre det på, er å være transparent.

I enhver ansettelsesprosess setter arbeidsgiver seg det mål å innhente altomspennende informasjon om kandidatene. På den andre siden av bordet sitter kandidatene ofte med tilnærmet ingen informasjon om arbeidsgiver.

Transparens i ansettelsesprosesser er ett av de største problemene innen rekruttering. Mange bedrifter i dag tror at så sant de vet alt om kandidatene, vil prosessen lykkes.

«It takes two to tango» sier et gammelt ordtak. Arbeidsgiver gjør absolutt rett i å bli godt kjent med kandidater, men i denne prosessen glemmer de gjensidig transparens.

Dette er fordelene ved transparens i ansettelsesprosessen

En transparent ansettelsesprosess sikrer at kandidater vil ha tyngde bak sin uttrykte interesse. Det vil si at de søker på stillingen din med iver, vel vitende om eventuelle nedsider også.

Uten transparens vil det ofte være et stort gap mellom forventninger og virkelighet. I disse tilfellene hjelper det fint lite at arbeidsgiver mener kandidaten er perfekt, dersom følelsene ikke er gjensidige.

Innen kort tid vil arbeidstaker i slike situasjoner møte store utfordringer med realiteten. Feilansettelser koster norske bedrifter milliarder hvert år, og det er stor sannsynlighet for at den ansatte her blir en del av statistikken.

Bør du «selge ned» bedriften og stillingen?

Det vil være naturlig for enhver bedrift å både selge opp seg selv og stillingen som er utlyst. Mange bedrifter anser stillingsannonsen nærmest som en reklame som skal tiltrekke kandidater.

Mye sannhet ligger i dette, men realiteten er (faktisk) at en skal tiltrekke relevante kandidater. Og når kampen om de beste er stadig økende, er ingen tjent med meningsløse floskler og linjer uten innhold eller realisme. Hvor mange «brenner» egentlig for rapportering? Eller, hvor mange «fremoverlente» stillasmedarbeidere vil du (egentlig) ha på samvittigheten?

Det er vanskelig å finne (gode) argumenter for ikke å fremme en realistisk beskrivelse til søkerne. Endatil når det har direkte sammenheng med:

  • antall (relevante) søkere
  • frafall i ansettelsesprosessen
  • rolleforståelse
  • prestasjoner
  • jobbtilfredshet
  • forpliktelser
  • arbeidsmiljø

Revurder din transparens i rekrutteringen

Det er lett å se at det vil være en fordel for søkerne å få informasjon som gir dem et reelt grunnlag for å vurdere hvorvidt arbeidet og arbeidsplassen passer deres egne krav og forventninger. Samtidig er det lett å se at ganske generell og upresis informasjon – ofte også tilfeldig, ikke kan oppfattes som annet enn et forførende lokkemiddel.

Du har sikkert hørt det før: Det er best å være seg selv, og ikke prøve å være noen andre.

 

 

Av: Morten Setsaas, daglig leder i Vizer AS, med inspirasjon fra jobbsøkere.